Slik opprettholder du energien

Sitter du og gjesper deg gjennom foredraget? Eller er du for slapp til å mingle eller knytte nye kontakter, men gjerne skulle ha gjort noe med det? Vi spør: Hva kan hvert enkelt menneske gjøre for å opprettholde energien og få mest mulig ut av dagen?

 

Råd fra ernæringsterapeuten
Vi spurte Elisabeth Henriksson, ernæringsterapeut og gründer fra Elizaklinikken om råd. Hun har erfaring med å veilede folk i ernæring og trening. Alle er ulike og derfor må vi ikke glemme at det som kan være riktig for den ene, ikke nødvendigvis er riktig for andre, sier hun.

 

Stabilisere ditt blodsukker
Man bør sørge for å holde blodsukkeret under kontroll fordi lavt blodsukker vil gjøre deg trett og ukonsentrert. Høyt blodsukker vil gjøre deg rastløs, mye kan bli uklart og du husker dårlig.

 

Søk alternativer
Når man for eksempel er på en konferanse, så finnes det ulike alternativer for mat. Still deg selv spørsmålene; er det mye karbohydrater i maten, får du i deg nok fett? Hvor mye karbohydrater man tåler, er forskjellig fra person til person. Kanskje du opprettholder en god energi hvis du fjerner «triggere» som pasta, brød og ris? Gjør det enkelt og bytt til mer grønnsaker og ikke glem fett. Mange er livredd fett, men får du  for lite fett i maten fører det ofte til at man blir mer ustabil. Man holder seg mer mett over tid med fett. Et annet eksempel er at en del prøver å spise mer fiber i maten fordi det er kjent som sunt, men de færreste vet at kornfiber ikke nødvendigvis er bra for alle.

 

Hold deg unna sukker
Mange går på en smell ved å spise litt søtt som marmelade, honning, syltetøy, og andre søte produkter. Mange er ikke klar over at brød også blir omgjort til sukker, så det behøver ikke å være bedre. I tillegg har vi problemet med intoleranse for korn. Korn kan gi redusert energi og dårlig konsentrasjon.

Vi er lært opp til «5 om dagen» er bra, men passer det for alle? Det er en annen diskusjon. Dagens frukt inneholder mye sukker, i tillegg til fruktose som skaper andre problemer, og kan derfor være medvirkende til ustabilt blodsukker. Mye frukt bør unngås ved konferanser om man er følsom for dette. Det eneste du oppnår ved å spise sukker, er at blodsukkeret går i taket for deretter å falle rett i gulvet. Det er hverken bra for energien, konsentrasjonen, eller helsen generelt.

 

Velg enkle matvarer fremfor ferdigmat
Det beste tipset er å unngå for mye ferdigmat som gratenger, pizza, og pasta, som gjerne inneholder mye karbohydrater. Velg heller mat som grønnsaker, kjøtt, fisk, fugl og egg. Det finns mange gode protein-og fettkilder, noe for enhver smak. Fettkilder finns det også mye av, for eksempel oliven, raps, linfrøolje, avokado, smør, dressing, og fløtesauser.

 

Hva gjør jeg ved lavt blodsukker?
Når du har gått på en smell, er det viktig å kunne gjenopprette og stabilisere energien. Kaffe er ikke alltid den beste løsningen, spesielt ikke om du er vanedrikker, da blir effekten lik null. I dette tilfelle må man få i seg karbohydrater for å komme seg opp igjen. Noen tar mer karbohydrater for å øke blodsukkeret, og dette kan medføre at man blir fort slapp igjen. Karbo vil føre på kort sikt til at blodsukkeret pendler opp og ned. Det kan derfor være fint å ta fett i tillegg. Rene nøtter eller bær uten frukt er en bra løsning for mange, og er ganske nøytralt for blodsukkeret så lenge man ikke har allergier eller intoleranser mot dette. Kan du gå til en kantine eller kafeteria, så prøv noe med mer fett og proteiner. Her finns det ikke noe fasit, og man må bare finne ut av det som fungerer best for deg sier hun.

En del har fløte, kaffe og nøtter som et bra alternativ. Et eple passer dessverre ikke for de som er følsomme for karbohydrater. Ved for høyt blodsukker, kan det være en bra ide å tilføre fettkilder for å unngå for mye blodsukkersvingninger. Kanel og gjerne den sunne fra Sri Lanka, er kjent for å jevne blodsukkeret og kan blandes med te og melk. Test for eksempel nøtter, frø, ost og avokado om du tåler dette.

 

Gå en tur eller ta luft
Det er også smart å gå ut i frisk luft. Oksygen gjør deg oftest klarere i hodet og aktiviteten får i gang konsentrasjonen.

 

Konklusjon
For å få best utbytte av foredrag under en konferanse, er det viktig at man unngår inntaket av raske karbohydrater for å holde et mer stabilt blodsukker. Det beste rådet er å teste ut ulike alternativer og være åpen for at alle ikke er like. Bli mer aktiv og lytt mer til kroppen. Vi bør være åpne for andre substitutter til sukker og kaffe når det gjelder mellommåltider og energitilførsel.
 
[ABTM id=237]

Leave a Comment